Klasik Gitar ve Elektro Gitar Parmak Egzersizleri Nasıl Yapılır?

İyi gitar çalmak iyi bir müzik bilgisinin yanında iyi bir fiziksel senkronizasyon ve kondisyonun sonucudur.Bu kondisyon ve senkronizasyon yani sağ ve sol elin uyumu iyi bir egzersiz geçmişinin sonucudur. Tıpkı spordaki gibi gitar çalmak için de düzenli egzersizler uygulumamız gerekmektedir. Gitar Kursu İzmir olarak bu yazımızda gitarda parmak egzersizlerini işledik.

Gitarda Parmak Egzersizleri Nelerdir?

Klasik gitarda gitarın doğası gereği sağ ve sol elin çalım şekli elektro gitara göre daha farklıdır.

SAĞ EL aşağıdaki gibi P-İ-M-A (baş parmak-işaret parmağı- ortanca parmak- yüzük parmağı)

SOL EL 1-2-3-4 (baş parmak hariç işaret parmağından itibaren 1-2-3-4)

Şekildeki gibi kabul edersek klasik gitarda “p” isimli parmak üst üç tel “i-m-a” isimli parmaklarsa sırasıyla yukardan aşağı 4. 5. Ve 6. Teller konumlandırılır.Gitarın perdeleri ise 1-2-3-4 numaralı parmaklarla çalınır. Egzersiz yaparken p isimli parmakla üstten 1-2-3 üncü teller çalınırken alt tellerde ise “i” parmak 4 “m” isimli parmak 5 “a” isimli parmak 6. Teli çekerek ilk egzersize başlanabilir. Sağ el ise ilk perde ve en üst telden başlamak üzere 1-2-3-4 seklinde ilk dört perde

Sonra bir alt telde aynısı ve bi alt tel şeklinde bütün tellerde parmaklar çalıştırılarak egzersiz tamamlanır.

Elektro gitarda ise aynı egzersiz sağ elde pena ile yapılabilir. Daha ileri seviye için sol parmak 1-3 ,2-4 şeklinde çapraz yürüme ilede ilerletilebilir. Gitar Dersi İzmir olarak bu yazımızda gitar parmak egzersizi nasıl yapılır sorusuna cevap verdik. Aklınızdaki diğer sorular için bize ulaşabilir veya sitemizdeki diğer yazıları okuyabilirsiniz.