Gitar Teli Hakkında Bilmeniz Gereken Herşey!

Gitar Teli Hakkında Herşey!

gitar telleriGitar telinin kopması gitarın farklılığını sağlayan çok seslilik konusunda kayıbına neden olur. Bu kayıp solo çalımlarda kabul edilemeyecek bir durumken, akor ve ritim tarzındaki çalımlarda pek de önemli değildir fakat yine de eksik telin tamamlanması gerekmektedir.

Eğer gitara yeni başlıyorsanız tel alırken dikkat etmeniz gereken telin üzerinde yazan “tension” ibaresidir. Bu tellerin sertliğini belirtir. ‘Light, Normal, Hard ve Extra Hard’ olmak üzere 4 çeşit sertlik vardır. Sert teller, genellikle sert çalımlar için kullanılır ve gitara yeni başlayanlara asla önerilmez çünkü kişinin ellerini oldukça acıtırlar.

Genellikle teller belirli noktalardan koparlar. En sık rastlanan kopma yerleride alt eşik ve 2. perde hizalarıdır. Alt eşikteki kopmanın nedeni, telin takılması sırasında meydana gelen açılmadır.  2. perde hizasındaki kopmanın nedeni ise telin çalım esnasında yıpranmasıdır.

En sık rastlanan kopma yerlerinden sonra sıra en sık kopan tele geldi ki o da ‘Re’ telidir. Bunun nedeni ise ince olup çalım sırasında en çok güce maruz kalması ve 2. perdesinin tırnaklar tarafından zamanla yıpratılmasıdır. Re telinin hemen ardından onu ‘La’ teli ve ‘Kalın Mi’ teli takip etmektedir. Bunların sebebi ise fiziksel olarak çok ince yapılı teller olmalarıdır. Gitarın naylon telleri olan ‘Sol’, ‘Si’ ve ‘İnce Mi’ telleriyse sert veya kesici cisimler ile müdahale edilmediği sürece neredeyse hiç kopmazlar.

Tellerin kopmalarından bahsettikten sonra şimdi de sıra yeni alınan tellerin gitara takılmasındaki aşamalara geldi;

* Eski teller, bağlı olduğu kulak gevşetilerek baş kısmından ayrılır ve alt eşikte bağlı olduğu delikten dikkatli bir şekilde çıkarılır.

* Alınan yeni tellerden takacak olduğunuz telin her iki ucu da yan yana getirilir ve hangi uçta iç iplik kısmının daha fazla dışarıda olduğuna bakılıp ipliği daha dışarıda olan kısım kulak tarafına bağlanır.

* İlk önce alt eşiğe bağlanacak olan tel ucu, gitarın başından gövdeye doğru olacak şekilde kendi sırasına ait delikten geçirilir. Deliğin alt tarafından çıkan uç yeniden alınır ve yukarı doğru çıkartılır.

* Yukarı doğru çıkarılan uç, uzantısının altından geçirilerek düğüm oluşturulur. Oluşturulan düğüm telin yukarı kısmının gerginleştirilmesiyle sağlamlaştırılır.

* Ve son olarakta telin öteki ucu da kendisine ait kulağın deliğinden geçirilip, kulak çevrilerek tel gerginleştirilir.

Yeni takılan teller yaklaşık 1 hafta boyuca akort tutmayacaktır. Bunun için günde an az 2 defa orjinal sesine uygun olacak şekilde tellerin akordunun yapılması gerekmektedir. Eğer bu işlem yapılmazsa tel yanlış bir sese alışır ve doğru sese alışma süreci daha da uzamış olur.

Ayrıca gitar teli satın almak istiyorsanız gitar kursumuzu arayıp ayrıntılı bilgi alabilirsiniz!