Gitar Tabı Nasıl Okunur?

Tab Nedir

Gitar Tabları Nasıl Okunur?

gitar tab

Gitar Tab

Tab, “tablature” kelimesinin kısaltılmış halidir. Tab sistemi, gitar çalmak için kullanılan pratik bir yöntem olarak kullanılmaktadır.

Her ne kadar nota okumak daha iyi, daha sağlıklı bir yöntem olsa da, sadece hobi amaçlı olarak kısa sürede gitar çalmak isteyen kişiler, özellikle “tab” sistemini tercih edebilirler, gitar kurslarında tab sistemiyle yönlendirilebilirler.

İnternetin hayatımızın her anında olduğu bu zamanda, artık istediğimiz popüler birçok şarkının tablarını bulabilmek de çok kolay. Bunun yanı sıra hem tab hem notayı bir arada barındıran ve yazılan tabın melodik karşılığını bize veren programlarda mevcut, bunları da internetten bulmak mümkün. Örn guitar pro programı sayesinde hem internetten tab indirebilir hem de bu tabları midi olarak dinleyebilirsiniz. Fakat bunları bulmak yeterli değil, bir de tabı okumayı bilmek gerekiyor.

Gelelim tab’ın nasıl okunduğuna…

Gitar Tab

Guitar Tab

Gitarda bulunan 6 tel gibi tab sisteminde de 6 tane çizgi bulunmaktadır. Bu çizgilerin her biri, bir notaya karşılık gelmektedir. Bu çizgileri yukarıdan aşağıya doğru notalarla eşleştirirsek sıralama E, B, G, D, A, E şeklinde olacaktır. Yani gitarda en üstte bulunan mi teli tab sisteminde en alta yazılmakta, üstten 2. Sırada olan la teli ise tab sisteminde alttan 2. Sıraya yazılmaktadır.

Artık tab sisteminde tellerin yerlerini biliyoruz. Fakat tellerin üzerinde bir de sayılar var. 0, 2, 14, 5 gibi sayılar

Tab sistemindeki sayılar, basmamız gereken perdelerin numaralarını ifade etmektedir. Eğer bir telin üzerinde 0 yazıyorsa, bu, o telde hiçbir perdeye basmadan tele sadece boş vuruş yapacağımız anlamına gelmektedir ya da bir telin üzerinde 5 yazıyorsa bu üzerinde 5 yaza telde, 5. Perdeye basmamız gerektiği anlamındadır.

Gitar tabı bulabileceğiniz bir kaç site

akormerkezi. com
ultimate-guitar. com

Ayrıca yazı da bahsettiğim guitar pro isimli programın kullanımıyla ilgili ” Guitar Pro İndir ” adresin ziyaret edebilirsiniz.

Gitar Tabı nasıl okunur isimli diğer makalemizde de gitar tabıyla ilgili bilgilere ulaşabilirsiniz.

, , , ,