Gitar Nasıl Çalınır?

Gitara yeni başlayanlara rehber niteliğinde olacak bir gitara başlangıç yazısı. İster gitar kursu almayı düşünün isterseniz evde gitar çalmayı öğrenecek olun, sizin için yol gösterici bir yazı olmasını umarak, gitar nasıl çalınır, gitar çalmaya nasıl başlanır konusuna değinmek istiyoruz.

Gitar

Gitar

Öncelikle gitar çalmaya başlamaya karar verdiyseniz karar vermeniz gereken bir konu daha var, hangi gitarı çalmak istediğiniz ? Gitar çalmaya başlarken bir çok seçeneğiniz var ve şunu bilmelisiniz ki şöyle bir şey kesinlikle söz konusu değildir ” gitar çalmaya başlayacaksan öncelikle klasik gitarla başlamalısın “. 

Eğer rock, funk, blues seviyorsanız elektro gitar ile başlamalısınız. Yok hayır ben klasik müziği seviyorum veya sadece akorlu parçaları çalmak istiyorum diyorsanız klasik gitarı tercih ederek başlamanız sizin için daha faydalı olacaktır. Eğer klasik gitarla başladıktan sonra elektroya geçmeyi düşünürseniz de üzülmeyin ! Her iki gitarda da kullanılan onlarca farklı teknik var fakat sizin gitar klavyesi üzerindeki elinizin gelişimi hepsinden önemli. Klasik gitar çalarak bu gelişimi sağladığınız takdirde elektro gitara başladığınızda sadece yeni teknikleri öğrenecek ve ona göre bir çalışma programı içerisine gireceksiniz.

Gitar kursu İzmir olarak sizlerin bu yolculukta yanında olmaktan mutluluk duyacağız.

Gitar çalmaya başlarken temel olarak seçeneklerimiz

Gitar çeşitleri ve fiyatları

  • Klasik Gitar 
  • Akustik Gitar
  • Elektro Gitar
  • Bas Gitar

Yukarıda belirtmiş olduğumuz gitar türlerinden kendinize ve kendi müzik tarzınıza en yakın olan türü seçerek işe başlayabilirsiniz. Bu kararı verirken ilk dikkat etmeniz gereken, sevdiğiniz ve çalmak istediğiniz müzikler. Eğer siz bir rock müzik hayranıysanız klasik gitar sizin için çok uygun bir tercih olmayacaktır, eğer siz bir klasik müzik hayranıysanız, elektro gitar veya akustik gitar sizin için yanlış bir seçim olacaktır.

Şimdi doğru gitarı tercih ettiğinizi varsayalım ve gelelim gitar çalmaya başlama işine. Bu yazımızda öğrenmeniz gereken konulara değineceğim, diğer yazılarımda ise tek tek bu başlıkları açarak bilgi vereceğim.


Gitar nedir ve özellikleri nelerdir ?

Hangi enstrümanı çalıyor olursanız olun o enstrümanı tanımadan kendinizi geliştirmeniz pek mümkün olmayacaktır. O yüzden enstrümana zaman ayırmalı ve onun hakkında birçok bilgi edinmelisiniz. Hadi başlayalım.


Gitarın kısımlarını tanımalısınız

  • Öncelikle aldığımız müzik aletini iyice tanımalıyız, gitarın kısımlarına verilen isimleri iyice öğrenmeliyiz, gövde neresi, perde ne demek, akort burgusu nerede gibi en temel şeyleri.
  • Elektro gitar çalıyorsanız da işin içine bir de amfi ve amfi ayarları dahil olacaktır. Ayrıca çalacağınız gitarda kullandığınız telleri bilmek sizin için bir avantaj olacaktır.
  • Klasik gitar ve akustik gitar için bilmeniz gerekenler; gitarın kısımları, gitarın hangi ağaçtan yapıldığı, gitar ağaçlarının gitar tonuna etkisi ve gitar tellerinin çeşidi ve önemi ayrıca gitarda kullanılan aksesuarlar ve ne işe yaradıkları.
  • Elektro gitar ve bas gitar için bilmeniz gerekenler; gitarın kısımları, gitarın hangi ağaçtan yapıldığı, gitar manyetiklerinin özellikleri, gitar tellerinin çeşidi ve önemi, gitarda kullanılan aksesuarlar, gitar pedallarının temel olarak ne olduğu ve ne işe yarayacağı, gitar amfisi seçimi, amfi ayarlarının nasıl yapıldığı ve gitar üzerinden ton ayarlarının nasıl yapılması gerektiği.

Gitarın kısımlarını iyice öğrenip, çalmak istediğimiz aleti iyice tanıdıktan sonra kesinlikle çaldığımız alete olan saygımız artacak ve gitarı daha çok sevmeye başlayacağız. Bu aynı bir insanı tanımak gibi olacak, aynı tanıdığımız insanın yanında kendimizi daha rahat hissetmemiz gibi, gitarımızla kendimizi daha rahat hissedeceğiz.


Müzikle ilgili temel kavramlar

Müzik notası

Müzik notası

Müzikle ilgili temel kavramlar tüm müzik aletleri için evrenseldir ve geçerlidir. Öncelikle bilmeniz gereken müzikte kullanılan temel kavramlar;

  • Nota, dizek, perde, tam ses, yarım ses, röpriz, senyo, ölçü, açkı, solfej, bona, ritm, oktav, nota değerleri, sus işaretleri ve notaların isimleriyle harfleri gibi kavramlardır.

Bu kavramları bilirsek her hangi bir müzisyenle rahatlıkla aynı dili konuşabilir ve her hangi bir müzik yazısını yavaş yavaş da olsa okumaya başlayabiliriz.


 Gitarda tellerin isimlerini tanımak

Gitar Notaları

Gitar Notaları

İşte şimdi geldik gitarı elimize almaya. Gitarın parçalarını tanıyıp, temel müzik kavramlarını bildikten sonra sıra geldi gitarın tellerinin isimlerini öğrenmeye, gitarda her telin bir ismi vardır. Bu tellere verilen notaların isimlerini ve harflerini öncelikle ezberlememiz gerek.

  • Klasik gitar, elektro gitar ve akustik gitar için tellerin yukarıdan aşağıya yani en kalın telden en ince tele doğru sıralanışı; mi la resol si mi şeklindedir.
  • Bas gitarda ise, bas gitar 4 telli bir müzik aleti olduğu için ( 5 ve 6 hatta daha fazla telli modelleri de bulunmaktadır) tellerin isimleri; milaresol şeklindedir.

 Gitarda ana seslerin ( do, re, mi, fa, sol, la, si ) yerlerini öğrenmek

Müzik terimlerini ve notaların isimlerini öğrendikten sonra sıra geldi gitar üzerinde notaların, ana seslerin yerlerini öğrenmeye. Gitar perdeleri üzerinde her telde ana seslerin yerlerini öğrenmemiz gerek ve yavaş yavaş zamanla bu notaları ezberlememiz gerek.


Parmakların isimlerini, rakamlarını öğrenmek

Gitar çalarken elektro gitar, akustik gitar veya klasik gitar çalacak olalım sağ ve sol elde parmaklara verilen sembol veya rakamları öğrenmemiz gerek. Sağ el parmaklarımızın her biri harflerle gösterilmektedir. Sol el parmaklarımız ise rakamlarla gösterilmektedir.

Sağ El
p: baş parmak
i: işaret parmağı
m: orta parmak
a: yüzük parmak
x: serçe parmak

Sol El
1: işaret parmağı
2: orta parmak
3: yüzük parmağı
4: serçe parmak


 Gitarda sağ el egzersizleri yapmak

Öncelikle sağ elimizi geliştirmemiz gerek, iki eli birden aynı anda işin içine sokmamamız gerek çünkü aklımız karışacaktır, sırasıyla önce sağ el egzersizlerine başlayıp, eksiksiz bitirip sonra sol el egzersizlerine geçmeliyiz. Elektro gitar veya akustik gitar çalıyorsak sağ elde penalama egzersizleri, klasik gitar veya bas gitar çalıyorsak sağ elde parmak egzersizleri çalışmalıyız.


Gitarda sol el egzersizleri yapmak

Sağ el egzersizlerini iyice yaptıktan sonra sıra geldi sol el egzersizlerine, sol elde doğru tutuş çok önemlidir, gitar çalarken sol elde dikkat edilmesi gerekenler ;

  • Bilek çok geride durmamalıdır
  • Baş parmak gitar klavyesinin üstüne çıkmamalıdır
  • Parmaklar klavyeye basarken avuç içinde bir top var gibi bükülmelidir
  • Parmakların uç kısımlarıyla basılmaldır
  • Parmaklar perde demirlerinin yan taraflarına yerleştirilmeldir
  • Bir tele basarken parmalarımız alt teli susturmamalıdır

Bu yazımızda en temel kavramlardan bahsettik, yazının devamı gelecektir. Ayrıca daha fazla bilgi almak isteyenler aşağıdaki gitar kurslarına mail atarak ücretsiz bilgi de alabilirler.

Gitar kursu İzmir hakkında daha detaylı bilgi almak için bağlantılara tıklayarak sitemizi ziyaret edebilirsiniz.

Karşıyaka Gitar Kursu

, ,