Gitar Nasıl Akort Edilir ?

Hangi enstrümanı çalıyor olursanız olun o enstrümandan doğru sesleri almak, müzikal duyumu tatmin etmek ve sağlıklı bir şekilde müzik kulağınızın gelişmesi için düzenli bir şekilde akort etmelisiniz. Bu yazımızın içeriğinde sizlere ;

  • Gitar akort sistemi
  • Gitar nasıl akort edilir
  • Drop tuning denilen kavramlardan bahsedeceğiz

Gitar akort sistemi

Her enstrümanın kendine ait bir ses düzeni vardır. Bu ses düzeni standart tuning olarak geçmektedir.

  • Bildiğiniz üzere elektro gitar, klasik gitar ve akustik gitar standart olarak 6 tellidir
  • Bas gitar ise 4 telli olup daha fazla tel sayısına sahip modelleri de mevcuttur
  • Bas gitar elektro gitar arasındaki tel farkı ilk 2 tel için geçerlidir. ( En alt tel 1. tel olarak kabul edilirse )

Gitar tel sistemi

Gitar telinin en alt teli 1. tel en üst teli ise 6.tel olarak isimlendirilir. Şimdi bu tellerin isimlerini ve nota harf karşılıklarına göz gezdirelim. Bildiğiniz üzere bir tab sisteminde 6 çizgi bulunmaktadır. Aynı tab sistemini sizler için aşağıda ifade ediyoruz ;

– Mi ( en alt tel = ince olan )

– Si

– Sol

– Re

– La

– Mi (en üst tel = kalın olan )

Birazdan değineceğimiz farklı akort yöntemlerinde notaların harf karşılıkları işinize yarayacaktır. O nedenle bildiğimiz nota dizisi olan do majör dizisini harf karşılıkları ile aşağıya ifade edersek ;

  Do – Re – Mi – Fa – Sol – La – Si – Do ⇒ CDEFGABC olarak karşımıza çıkmaktadır.


Gitar nasıl akort edilir

Gitarı akort ederken kullanabileceğimiz çeşitli aletler bulunmaktadır. Bunlar ;

  • Dijital tuner
  • Diyapozon
  • Piyano
  • Telefona kurabileceğiniz bir uygulama

Dijital tuner : Genellikle gitarın burgu kısmına bir kıskaç yardımı ile sabitlenebilen bir mandal yapısına sahiptir. Siz tellere vurduğunuzda harf olarak notayı gösterir.

Diyapozon : Çelikten yapılmış ve U biçiminde bir alettir. Enstrüman akordu sırasında sıklıkla kullanılan diyapozon üzerinde nereye vurulursa vurulsun hep aynı notanın sesini verir.

Piyano : Eğer müzik kulağınıza güveniyorsanız bir başka akort etme yöntemi de piyanodur. Piyanodan aldığınız ses ile gitarınızın akordunu yapabilirsiniz.

Telefon için app : Telefon için kuracağınız uygulama aynı dijital tuner mantığı ile çalışmaktadır. ( n-track akort aleti )


Drop Tuning ne demek

Müzik ile ilgiliyseniz karşınıza defalarca kez çıkacak bir terimdir. Drop tuning olayı sesi geri alma ile ilgilidir. Size iki örnek ile açıklamaya çalışalım ;

Drop D tuning sistem ; gitarın temel akort düzeni olan EADGBE de kalın olan E notasını D ye geri çekmektir.

Drop C tuning ya da diğer sistemlerde ise ; standart akort düzeni olan EADGBE notaları önce bir tam ses geri çekilerek DGCFAD sesleri elde edilir daha sonrasında 6. tel bir ses daha geri çekilerek CGCFAD elde edilir.

Gitar kursu İzmir öğretmenleri tarafından hazırlanan yazımızda sizlere çeşitli konularda yardımcı olmaya çalıştık. Aklınıza takılan ya da sormak istediğinizi soruları bağlantıya tıklayarak sitemizi ziyaret ettikten sonra konuşma panelinden hemen iletebilirsiniz.

 

, ,