Gitar egzersizi yapmak.
Gitar öğrencilerinin, gitar kursu alan kişilerin özellikle gitara başlayan kişilerin en çok sorun ettiği şeydir. Gitarda hemen şarkı çalmak isterler ama gitarda iyi bir yere gelmek için egzersizler şarttır. Bu yazımızda size gitar egzersizi yaparken dikkat etmeniz gerekenleri yazdık.
Gitar egzersizleri gitarı doğru çalmak için çok önemlidir. Gitar tekniklerini tam anlamıyla bilmeden çaldığınız şarkılarda şarkıları da tam anlamıyla çalamazsınız ve o duyguyu veremezsiniz, ortaya mekanik bir çalım çıkar. Gitar çalan kişiler başlarda şarkıyı nasıl çaldıklarını önemsemezler, şarkıda geçen gitar tekniklerine pek dikkat etmezler, onlar için önemli olan şarkının melodisini duymak ve duyurmaktır. Gitarla çalınan şarkıda nerede hammer on, pull off yapılmış ve daha akıcı bir çalım sağlanmış, nerede palm mutingle vokallerin önüne geçilmemiş, nerede vibrato verilmiş ve sesler daha duygusal gelmiş bunlar yeni başlayanlar için çok önemli değildir ve bu aynı Türkçeyi yeni öğrenmeye başlayan bir yabancının Türkçe konuşması gibi tınlar.
Gitar çalan arkadaşlara önerim şarkı çalışmamaları değil, elbetteki gitara şarkı çalmak için başladılar, egzersiz yapmak için değil fakat öncesinde sağlam bir egzersiz süreci gerekiyor. Ayrıca egzersizin illa ki melodik olmayan sıkıcı çalışmalar olmasına gerek de yok, çalmak istediğiniz şarkıları parçalara ayırarak her kısmı egzersiz yapar şekilde bol bol tekrar ederek ve sesleri temiz çıkartmaya özen göstererek çalışabilirsiniz.

Gitar Teknikleri Kitabı
İlk önce buradan http://sadecegitar.net/super-gitar-teknikleri-murat-erturgut/ Gitar teknikleri gitar metodu nu indiriyoruz. Daha sonra tekniklere bir göz gezdiriyoruz, gitarda hangi teknikler varmış diye. Kitapta yazılan “Nedir” kısımlarını okuyarak gitar teknikleri hakkında bilgi sahibi oluyoruz. Daha sonra çalmak istediğimiz şarkıyı açtığımızda önce şarkıda hangi teknikler varmış onları bir kontrol ediyoruz ve tekrar gitar metodundan bu teknikleri inceliyoruz ve her tekniğin en azından ilk egzersizlerini yaparak parmaklarımızı ısıtıyoruz ve alıştırıyoruz, sonrasında şarkıyı çalmak için bu tekniklere ve seslerin kesinlikle temiz çıktığına dikkat ederek çalıyoruz.
Gitar tekniklerini öğrendikten sonra çok eğlenceli şeyler yapabilirsiniz, aşağıdaki adresten tek şarkıda 40 gitar tekniğini bir arada görebilirsiniz, kesinlikle izlemenizi öneririm;
40 Gitar Tekniği Tek Soloda
Gelelim tekrar egzersiz meselesine. Gitarı gerçekten güzel ve doğru şekilde çalmak istiyorsak kesinlikle egzersizleri düzenli şekilde yapmalıyız. Size önerim yazıda bahsetmiş olduğum metottaki egzersizleri eksiksiz olarak bitirmeniz. Gitarı gerçekten çalmak isterseniz çalışmak için kesinlikle bir yolunu bulursunuz fakat gitar sizin için basit bir eğlenceyse çalışmamak için rahatlıkla bir bahane bulabilirsiniz.
25 Maddede Gitar Çalın!
- İlk olarak kendinize ucuz bir klasik gitar alın ve klasik gitarla öğrenmeye başlayın.
- Her gün pratik yapın. En az yarım saatinizi gitarınıza ayırın.
- Programlı olmaya çalışın.
- Pena kullanırken penayı gitara dik bir şekilde tutun.
- Çaldığınız şarkıları nota olarak da çalışın bu sayede nota bilginizi de geliştirin.
- Farklı tür şarkıları deneyin. Farklı ezgiler el alışkanlığınız için faydalı olacaktır.
- Sabırlı olun. Çok sıkılırsanız ve yorulursanız mola verin.
- Gitarı en iyi nasıl tutmanız gerektiğini öğrenin.
- Gitarı akort etmeyi öğrenin. Nota bilginiz yoksa Akort aleti kullanın.
- Parmakların nereye yerleşeceğini iyi öğrenin. Tüm tekniklere hakim olmalısınız.
- Gitarın bütün parçalarına hakim olun. Gövde, sap, teller, eşik, köprü, perde…
- Gitarla ilgili kullanılan başlıca terimlerin ne anlama geldiklerini öğrenin.
- Penanın tutuşunu ve penanın kalınlığının neyi değiştirdiğini öğrenin.
- Notaları ve nota konumlarını iyi öğrenin.
- Basit ama etkili egzersizleri yaparak kendinizi geliştirin.
- TABları iyi öğrenin.
- Basit ve en çok kullanılan akorları öğrenin.
- Bare basmayı ve bare notaları öğrenin.
- Temel ritimler üzerine alıştırmalar yapın.
- Minör gamları ve majör gamları iyi öğrenin.
- Mutlaka ama mutlaka her gün yarım saatinizi gitara ayırın.
- Notaları öğrendikten sonra arpej üzerine çalışmalar yapın.
- Gitar çalarken kullanılan teknikleri öğrenmeye başlayın.
- Gitar ile ilgili bilgiler toplayın araştırmalar yapın.
- Hangi tür gitar çalacağınıza karar verebilirsiniz.